Waarom kiezen voor Waterdichte Tegels?

17 september 2023by Tom Rottiers

Waarom kiezen voor Waterdichte Tegels?

Tom Rottiers: Jouw Specialist in Vloer- en Tegelwerken, Chapewerken, Isolatie

Voordelen voor badkamers en keukens.

Een huis is meer dan slechts een gebouw; het is een verlengstuk van onszelf, een ruimte waar herinneringen worden gemaakt, en een toevluchtsoord na een drukke dag. Binnen deze ruimtes zijn de badkamer en keuken centrale punten. Het zijn plaatsen van rust en creativiteit, respectievelijk. Het zijn ook plekken die het meest vatbaar zijn voor watergerelateerde incidenten, zoals gemorste vloeistoffen, stoom van een hete douche of zelfs waterlekkages.

Stel je voor: een badkamer die schittert in het ochtendlicht, waar de waterdruppels van de muur parelen zonder sporen na te laten. Of een keuken waar je zonder zorgen je culinaire passie kunt uitoefenen, wetende dat gemorste sauzen of het overkoken van water geen blijvende schade zullen aanrichten. Deze zorgeloze ervaring is niet alleen een droom, maar een bereikbare realiteit met de juiste keuze van tegels.

Waterdichte tegels, zoals de naam al aangeeft, bieden een superieure bescherming tegen water en vocht. Maar waarom is dit zo belangrijk? Naast het praktische aspect van waterbestendigheid, helpen deze tegels ook bij het behoud van de esthetiek van de ruimte. Water kan, als het langdurig blijft staan, leiden tot schimmelvorming, wat niet alleen een gezondheidsrisico kan zijn maar ook de uitstraling van de ruimte kan aantasten.

Daarnaast dragen waterdichte tegels bij aan de levensduur van de ruimte. Ze bieden bescherming aan de onderliggende structuren van je huis, zoals de vloer en wanden, waardoor de kosten voor toekomstige renovaties verminderen. Ook zijn ze vaak gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden, wat een tijdsbesparing oplevert voor huiseigenaren.

Waarom de voorkeur van huiseigenaren voor waterdichte tegels geen toeval is

Naarmate meer mensen de nuances van woningrenovatie en interieurontwerp beginnen te begrijpen, wordt de keuze voor waterdichte tegels steeds populairder. En dit is niet zomaar een modetrend; het is een bewuste keuze die wordt gevoed door tal van praktische overwegingen.

 1. Duurzaamheid op lange termijn: Een van de grootste voordelen van waterdichte tegels is hun vermogen om de tand des tijds te doorstaan. In vergelijking met reguliere tegels, bieden waterdichte tegels een extra beschermingslaag tegen vocht en schimmel, wat hun levensduur aanzienlijk verlengt.
 2. Bescherming van investering: Het renoveren van een keuken of badkamer is geen goedkope onderneming. Door te kiezen voor waterdichte tegels beschermen huiseigenaren niet alleen de tegels zelf, maar ook de onderliggende structuren zoals muren en vloeren.
 3. Moeiteloos onderhoud: Voor degenen die een druk leven leiden, is het gemak waarmee waterdichte tegels kunnen worden gereinigd, een zegen. Ze verminderen de tijd en energie die nodig is voor reguliere schoonmaak en onderhoud, wat resulteert in een zorgeloze woonervaring.
 4. Esthetiek die blijft: Er gaat niets boven het gevoel van trots wanneer gasten je complimenteren met de schoonheid van je ruimtes. Waterdichte tegels, dankzij hun vermogen om vlekken en verkleuringen te weerstaan, behouden hun glans en uiterlijk veel langer dan hun niet-waterdichte tegenhangers.

Als we deze redenen combineren met de talloze stijlen en designs waarin waterdichte tegels beschikbaar zijn, wordt het duidelijk waarom ze een favoriete keuze zijn geworden voor velen. Het is niet alleen een kwestie van schoonheid, maar ook van verstandige, toekomstgerichte planning. In de volgende secties zullen we dieper ingaan op de specifieke voordelen, overwegingen bij het kopen, en andere relevante aspecten van waterdichte tegels.

Waar moet je op letten bij het kopen van tegels?

Het selecteren van de ideale tegel voor je huis gaat verder dan alleen het kiezen van een aantrekkelijk design. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om er zeker van te zijn dat je een tegel kiest die zowel mooi als functioneel is:

 1. Materiaalkeuze: De keuze van het materiaal is cruciaal voor de functionaliteit van de tegel. Porselein en keramiek zijn populair vanwege hun duurzaamheid en lage porositeit, wat ze waterbestendig maakt. Natuursteen, zoals marmer of graniet, heeft een unieke esthetiek, maar kan poreuzer zijn en vereist mogelijk meer onderhoud.
 2. Slijtvastheid: Voor gebieden met veel verkeer, zoals de woonkamer of de keuken, zijn tegels met een hoge slijtvastheid essentieel. De PEI-waarde (Porcelain Enamel Institute) geeft aan hoe goed een tegel bestand is tegen slijtage. Een hogere PEI-waarde betekent dat een tegel beter bestand is tegen krassen en slijtage.
 3. Onderhoudsgemak: Afhankelijk van het materiaal en de afwerking kan de tegel meer of minder onderhoud vergen. Sommige tegels zijn gevoeliger voor vlekken, terwijl anderen regelmatig moeten worden verzegeld om hun uiterlijk en waterbestendigheid te behouden.
 4. Antislip eigenschappen: Vooral in ruimtes waar water gemakkelijk op de vloer kan komen, zoals de badkamer, is het belangrijk om tegels te kiezen die antislip eigenschappen hebben. Dit voorkomt uitglijden en mogelijke ongelukken.
 5. Esthetiek: Hoewel functionaliteit essentieel is, wil je ook tegels die passen bij de esthetiek van je ruimte. Overweeg de kleur, het patroon en de textuur van de tegel en hoe deze passen bij het algehele design van de kamer.
 6. Formaat en vorm: Tegels komen in een reeks van formaten en vormen, van kleine mozaïektegels tot grote plaattegels. De grootte van de tegel kan invloed hebben op hoe ruimtelijk een kamer aanvoelt. Grotere tegels kunnen een ruimte groter laten lijken, terwijl kleinere tegels meer detail en textuur kunnen bieden.
 7. Prijs: Stel een budget vast voordat je gaat winkelen. Hoewel je misschien verleid wordt om voor de goedkoopste optie te gaan, is het belangrijk om te investeren in kwaliteit, vooral als het gaat om ruimtes die intensief worden gebruikt.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je een geïnformeerde beslissing nemen die het esthetische en functionele potentieel van je ruimte maximaliseert.

Is een tegel waterdicht?

De veronderstelling dat alle tegels waterdicht zijn, is een algemene misvatting. Hoewel het materiaal van de tegel en de productiemethode invloed hebben op de waterbestendigheid, is geen enkele tegel van zichzelf volledig waterdicht. In plaats daarvan varieert de mate van waterabsorptie tussen verschillende tegelsoorten.

 1. Poreusheid: De mate waarin een tegel water absorbeert hangt af van de poreusheid. Tegels als natuursteen, zoals sommige marmer- en leisteensoorten, hebben een hogere porositeit. Dit betekent dat ze water kunnen opnemen, wat ze zonder de juiste behandeling of afdichting minder geschikt maakt voor natte ruimtes. Om hun waterbestendigheid te verbeteren, moeten ze worden verzegeld met een afdichtingsmiddel dat regelmatig moet worden vernieuwd.
 2. Porseleinen tegels: Deze zijn in de regel minder poreus en hebben daardoor een lagere waterabsorptie dan andere soorten tegels. Hierdoor zijn ze van nature bijna waterdicht. Het gebruik van porselein in badkamers en keukens is daarom populair vanwege zijn natuurlijke weerstand tegen water.
 3. Voegen: Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het voegmateriaal tussen de tegels. Zelfs als de tegel zelf waterdicht is, kan water nog steeds doordringen via de voegen als deze niet correct zijn afgedicht. Het is daarom cruciaal om een geschikte waterdichte voeg te gebruiken en deze regelmatig te controleren en indien nodig te vernieuwen.
 4. Andere soorten tegels: Er zijn andere tegelmaterialen, zoals keramiek, die ook lage absorptiepercentages hebben. Echter, net als bij porselein, is het de afwerking en afdichting die bepaalt hoe waterdicht ze uiteindelijk zijn.

Conclusie: Hoewel bepaalde soorten tegels, zoals porselein, inherent meer waterbestendig zijn, is het essentieel om te beseffen dat het uiteindelijke niveau van waterdichtheid afhankelijk is van zowel de tegelkeuze als de installatie- en onderhoudspraktijken. Het is altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen bij het kiezen van tegels voor vochtige ruimtes.

Waarom tegels in de wc?

Het gebruik van tegels in de toiletruimte gaat verder dan alleen het esthetische aspect en heeft zowel praktische als functionele overwegingen:

 1. Hygiëne: De wc is een plek waar hygiëne van het grootste belang is. Tegels bieden een glad en niet-poreus oppervlak, wat het voor bacteriën en virussen moeilijk maakt om zich te nestelen. Dit maakt het schoonmaken efficiënter, zodat ziektekiemen effectief worden verwijderd. Bovendien zijn tegels bestand tegen de meeste schoonmaakmiddelen, wat betekent dat ze kunnen worden gereinigd en ontsmet zonder hun uiterlijk of structuur te beschadigen.
 2. Duurzaamheid: Toiletruimtes zijn vaak vochtige omgevingen. Tegels, vooral als ze goed zijn geïnstalleerd en afgedicht, zijn bestand tegen dit vocht, waardoor het risico op schade aan onderliggende structuren zoals muren en vloeren wordt verminderd.
 3. Esthetiek: Tegels bieden een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Of je nu gaat voor een minimalistische, moderne look of een meer traditioneel ontwerp, er is een tegelstijl die bij de gewenste sfeer past. Dit betekent dat de toiletruimte niet alleen functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk kan zijn.
 4. Onderhoud: Tegels zijn over het algemeen onderhoudsarm. Ze zijn bestand tegen vlekken, waardoor incidentele vlekken zoals make-up of zeep gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt.
 5. Temperatuurregeling: Tegels zijn van nature koel, wat een voordeel kan zijn in warmere klimaten waar een koelere toiletruimte gewenst is.
 6. Milieuvriendelijk: Veel tegelsoorten, zoals keramische en porseleinen tegels, zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Dit betekent dat ze geen schadelijke chemicaliën of gassen in de lucht afgeven, wat bijdraagt aan een gezondere binnenluchtkwaliteit.
 7. Waardevermeerdering: Een goed betegelde en onderhouden wc kan de algehele waarde van een woning verhogen. Potentiële kopers waarderen vaak de duurzaamheid en het gemak van onderhoud van tegels.

Conclusie: Tegels in de wc zijn niet alleen een esthetische keuze, maar ook een praktische. Ze bieden een combinatie van duurzaamheid, hygiëne en stijl, waardoor ze een ideale keuze zijn voor deze belangrijke ruimte in het huis. Door te kiezen voor kwaliteitstegels en deze correct te installeren en te onderhouden, kun je zorgen voor een ruimte die zowel mooi als functioneel is.

Wat zijn de Voordelen van keramische tegels?

Keramische tegels zijn al eeuwenlang een populaire keuze voor huiseigenaren en bouwprofessionals vanwege hun veelzijdigheid, duurzaamheid en esthetiek. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van keramische tegels:

 1. Duurzaamheid: Een van de grootste voordelen van keramische tegels is hun duurzaamheid. Ze zijn bestand tegen slijtage, krassen en kunnen jarenlang meegaan zonder veel tekenen van slijtage te vertonen, mits ze goed worden onderhouden.
 2. Onderhoudsgemak: Keramische tegels zijn eenvoudig schoon te maken. Ze stoten van nature vuil en vlekken af, wat betekent dat ze met een eenvoudige reiniging hun glans kunnen behouden.
 3. Waterbestendigheid: Glazuurde keramische tegels hebben een beschermende laag die ze waterdicht maakt. Dit maakt ze ideaal voor vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en wasruimtes.
 4. Allergievriendelijk: Keramische tegels bieden geen voedingsbodem voor stofmijten, pollen of andere allergenen. Dit maakt ze tot een gezonde keuze, vooral voor mensen met allergieën.
 5. Brandveiligheid: Keramische tegels zijn brandbestendig. Ze zullen niet verbranden, noch zullen ze rook of giftige dampen afgeven bij blootstelling aan vuur.
 6. Designflexibiliteit: Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, maten, vormen en stijlen. Dit biedt onbeperkte designmogelijkheden om elke ruimte te personaliseren.
 7. Kosteneffectiviteit: Op de lange termijn kunnen keramische tegels een kosteneffectieve keuze zijn vanwege hun duurzaamheid en lage onderhoudskosten.
 8. Milieuvriendelijkheid: Keramische tegels zijn vaak gemaakt van klei, zand en glas. Ze bevatten geen schadelijke chemicaliën en kunnen na hun levensduur worden gerecycled.
 9. Temperatuurregulering: Keramische tegels kunnen huizen koeler houden in de zomer en warmte vasthouden in de winter, wat bijdraagt aan energiebesparing.

Conclusie: Keramische tegels zijn een uitstekende keuze voor een breed scala aan toepassingen dankzij hun combinatie van schoonheid, duurzaamheid en functionaliteit. Terwijl ze bepaalde nadelen hebben, zoals eerder besproken, zijn de voordelen vaak overtuigend genoeg voor veel huiseigenaren en professionals om ze te kiezen voor hun projecten.

Wat zijn de nadelen van keramische tegels?

Keramische tegels, ondanks hun populariteit, hebben ook nadelen. Ze kunnen bijvoorbeeld koud aanvoelen, vooral tijdens de wintermaanden, wat oncomfortabel kan zijn voor blote voeten. Ook kunnen ze, hoewel ze redelijk sterk zijn, breken of chippen bij harde impact, zoals het laten vallen van zware voorwerpen. De voegen tussen de tegels, indien niet correct afgedicht, kunnen een plek worden voor schimmelgroei of verkleuring. Dit vereist regelmatig onderhoud en mogelijk opnieuw voegen gedurende de levensduur van de tegelvloer.

Eigen ervaring:
Toen ik voor het eerst voor de beslissing stond welke tegels te kiezen voor mijn eigen woning, dacht ik dat het een simpele keuze zou zijn op basis van kleur en design. Maar de diepte van de beslissing werd snel duidelijk toen ik met experts sprak en mijn eigen onderzoek deed.

De badkamer en keuken zijn twee van de meest gebruikte ruimtes in elk huis en zijn ook plaatsen waar water en vocht vaak een rol spelen. Ik herinner me de spanning van de gelekte saus in de keuken of de waterspatten buiten de douchecabine in de badkamer. Ik zocht een vloer die niet alleen mooi, maar ook functioneel en duurzaam was.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik prachtige natuurstenen tegels tegen die me betoverden met hun unieke patronen. Echter, na een gesprek met een tegelzetter, leerde ik over hun poreuze aard en de mogelijke problemen die daarmee gepaard gaan in vochtige omgevingen. Uiteindelijk viel mijn keuze op waterdichte tegels, die een mix boden van esthetiek en functionaliteit.

Het was verbazingwekkend om te zien hoe deze tegels het leven in deze ruimtes veranderden. Schoonmaken werd een fluitje van een cent, en de angst voor waterschade verdween. Elke keer dat ik gasten over de vloer had, complimenteerden ze de tegelkeuze en de algehele uitstraling van de ruimtes.

De ervaring leerde me dat investeren in kwaliteit en functionaliteit op de lange termijn altijd loont. En hoewel het initiële besluitvormingsproces misschien uitdagend was, ben ik dankbaar voor de kennis die ik heb opgedaan en de keuzes die ik heb gemaakt. Het heeft mijn woonruimtes niet alleen mooier gemaakt, maar ook praktischer en duurzamer.

Conclusie:

Het kiezen van de juiste tegels voor je woning gaat veel verder dan alleen het esthetische aspect. Hoewel het ontwerp en de kleur zeker een rol spelen bij het bepalen van de uitstraling van een ruimte, hebben factoren zoals duurzaamheid, waterbestendigheid en onderhoudsgemak een directe invloed op hoe de ruimte in de loop van de tijd functioneert en aanvoelt. Door mijn eigen ervaringen en diepgaand onderzoek naar tegelsoorten ben ik er sterk van overtuigd geraakt dat waterdichte tegels een onmisbare keuze zijn voor ruimtes zoals badkamers en keukens. Ze bieden een combinatie van schoonheid en functionaliteit die zowel de huiseigenaar als de bezoekers jarenlang tevreden zal stellen. Droom je van een badkamer of keuken die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook bestand is tegen de tand des tijds? Kun je je voorstellen dat je met vertrouwen kunt koken of een bad kunt nemen zonder je zorgen te maken over mogelijke waterschade of vlekken? Waterdichte tegels kunnen die droom werkelijkheid maken. En als je nu nieuwsgierig bent geworden naar hoe deze tegels je woonervaring kunnen transformeren, waar wacht je dan nog op? Vraag een offerte aan en begin aan jouw reis naar de perfecte ruimtes in jouw huis!

Tom Rottiers

https://tomrottiers.be/wp-content/uploads/2021/06/img-floater-7.png
tom rottiers profiel foto vloer werken v4.1
Tom Rottiers is uw betrouwbare vakman voor alle chape, vloer- en tegelwerken.
Chape, Vloer en Tegelwerken