Ambachtelijke Tegelontwerpen:

Tom Rottiers: Jouw Specialist in Vloer- en Tegelwerken, Chapewerken, Isolatie

Hoe handgemaakte tegels je interieur kunnen transformeren

Tegels zijn door de jaren heen een vast onderdeel geworden van het interieurontwerp. Ze worden niet alleen geprezen om hun functionaliteit en duurzaamheid, maar ook om hun esthetische waarde. Wanneer de meeste mensen denken aan tegels, visualiseren ze vaak een standaard wit vierkant, glanzend en eenvoudig. Maar de wereld van de tegels is veelzijdig en evolueert voortdurend. Een van de meest opvallende trends die momenteel in de vloerwerken opduiken, is de verschuiving naar ambachtelijke tegelontwerpen.

Waarom kiezen voor ambachtelijke tegelontwerpen?

De keuze voor handgemaakte tegels is niet slechts een esthetische beslissing; het is een keuze voor authenticiteit en individualiteit. In een wereld waarin massaproductie overheerst, bieden ambachtelijke tegels een verfrissend tegengif. Ze zijn het resultaat van uren, soms dagen, van toegewijd vakmanschap.

De magie van handgemaakte tegels

Wat maakt handgemaakte tegels zo speciaal? Hier zijn een paar kenmerken:

 1. Uniekheid: Geen twee handgemaakte tegels zijn identiek. Zelfs binnen dezelfde batch kunnen er kleine variaties in kleur, textuur en patroon zijn. Dit geeft je interieur een unieke uitstraling die niet te repliceren is.
 2. Vakmanschap: Elke tegel vertelt een verhaal – een verhaal van de vakman die uren heeft besteed aan het perfectioneren van elk detail. Dit niveau van vakmanschap zorgt voor een kwaliteit die je niet vindt in massa-geproduceerde tegels.
 3. Organische schoonheid: In tegenstelling tot de perfecte uniformiteit van fabrieksmatig geproduceerde tegels, hebben handgemaakte tegels een organische schoonheid. Ze kunnen lichte onregelmatigheden hebben, wat bijdraagt aan hun charme en karakter.
 4. Warmte en rijkdom: Handgemaakte tegels voegen een gevoel van warmte en rijkdom toe aan een ruimte. Hun diepe kleuren en ingewikkelde patronen kunnen een kamer transformeren, waardoor deze zowel luxueus als huiselijk aanvoelt.

Wanneer je kiest voor handgemaakte tegels, investeer je niet alleen in een mooi product, maar ook in een stukje kunst. En zoals bij alle kunst, wordt de waarde ervan alleen maar versterkt door de gesprekken die het oproept en de herinneringen die het helpt creëren.

Voordelen van ambachtelijke tegels in je interieur

Ambachtelijke tegels, met hun unieke en zorgvuldige ontwerpen, hebben een scala aan voordelen die hen onderscheiden van conventionele, massaproductie tegels:

 1. Een Uniek Karakter: Ambachtelijke tegels brengen een uniek karakter met zich mee. Ze vertellen een verhaal, of het nu gaat om de ambachtslieden die ze hebben gemaakt, de tradities die ze vertegenwoordigen, of de inspiratie achter hun ontwerpen. Ze laten een blijvende indruk achter en voegen een onderscheidende touch toe aan elke ruimte.
 2. Hogere Kwaliteit: Door de handgemaakte aard van de tegels is er meer aandacht voor detail. Dit resulteert vaak in een hogere kwaliteitsstandaard. De tegels zijn robuust, duurzaam en gemaakt om de tand des tijds te doorstaan.
 3. Variabiliteit: Geen twee ambachtelijke tegels zijn precies hetzelfde. Dit zorgt voor een dynamische en levendige uitstraling in een ruimte, in tegenstelling tot de uniformiteit van massa-geproduceerde tegels.
 4. Milieuvriendelijkheid: Ambachtelijke tegels worden vaak gemaakt van natuurlijke materialen en met technieken die minder belastend zijn voor het milieu. Door te kiezen voor handgemaakte tegels, ondersteun je vaak ook duurzamere productiepraktijken.
 5. Waarde voor de lange termijn: Hoewel de initiële investering in handgemaakte tegels wellicht hoger kan zijn, kunnen ze de waarde van je woning op de lange termijn verhogen. Hun unieke en duurzame aard maakt ze tot een gewilde feature voor potentiële huizenkopers.
 6. Onderhoudsgemak: De kwaliteit van het vakmanschap betekent ook dat deze tegels vaak gemakkelijker te onderhouden zijn. Ze zijn bestand tegen slijtage, vlekken en vocht, waardoor ze een ideale keuze zijn voor verschillende ruimtes in het huis, van de keuken tot de badkamer.
 7. Tijdloze Schoonheid: Terwijl trends komen en gaan, hebben ambachtelijke tegels een tijdloze kwaliteit. Hun ontwerpen zijn vaak geïnspireerd door tradities die al eeuwenlang bestaan, wat betekent dat ze niet snel uit de mode raken.

Het integreren van ambachtelijke tegels in je interieur is meer dan een designkeuze; het is een investering in kwaliteit, schoonheid en duurzaamheid. Ze kunnen een eenvoudige ruimte transformeren in een plek met een rijke geschiedenis en een diep gevoel van plaats.

Een verhaal uit het hart

Toen ik, Tom Rottiers, mijn eerste handgemaakte tegel in handen kreeg, voelde ik iets wat ik nog nooit eerder bij een bouwmateriaal had gevoeld. Het was alsof ik een stukje geschiedenis, een verhaal en pure menselijke inspanning in mijn handen hield. Deze tegel was niet zomaar een product van een machine; het was het resultaat van urenlang vakmanschap, zorg en toewijding.

Ik herinner me dat ik de zachte oneffenheden van de tegel voelde, elke kleine imperfectie die het juist zo perfect maakte. Op dat moment realiseerde ik me dat dit het soort detail en aandacht was dat ik in mijn eigen huis wilde. Het was niet alleen een tegel; het was een uiting van liefde, passie en kunst.

In de loop der jaren heb ik vele huizen zien transformeren met de toevoeging van ambachtelijke tegels. Van gezinnen die hun eerste huis inrichten tot koppels die hun droomhuis renoveren, de vreugde en tevredenheid die deze tegels brengen zijn universeel.

Bij Tom Rottiers Vloerwerken streven we ernaar om diezelfde vreugde en tevredenheid aan jou te brengen. We willen dat je niet alleen een product kiest, maar een verhaal, een geschiedenis en een stukje vakmanschap dat generaties lang kan duren.

Ik nodig je uit om samen met ons dit verhaal te schrijven. Laat ons je helpen bij het creëren van een ruimte die niet alleen mooi is, maar ook een verhaal vertelt – jouw verhaal.

FAQs over tegels en vloerwerken

 • Hoeveel kost een tegeltje?
  De prijs van een tegel kan sterk variëren afhankelijk van diverse factoren. Handgemaakte tegels kunnen bijvoorbeeld duurder zijn dan machinaal geproduceerde tegels vanwege het arbeidsintensieve productieproces. Materialen, afwerkingen, grootte en herkomst kunnen ook een impact hebben op de prijs. Als vuistregel kun je denken aan een range van €25 voor standaardtegels tot wel €250 voor specialistische, handgemaakte exemplaren. Echter, het is altijd aan te raden om bij leveranciers te informeren voor specifieke prijsopgaven.
 • Hoe zaag je keramische tegels?
  Het zagen van keramische tegels vereist specifiek gereedschap en precisie. Idealiter gebruik je een tegelsnijder of een tegelzaagmachine met een diamantzaagblad. Zorg ervoor dat je de tegel goed vastzet, teken een snijlijn af en beweeg de zaag langzaam en gestaag. Het is ook cruciaal om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende brillen en handschoenen.
 • Wat kost een keramische tegel per m2?
  De kosten van keramische tegels per m2 zijn afhankelijk van het type, de kwaliteit, en het ontwerp van de tegel. Standaard keramische tegels kunnen beginnen bij €25 per m2, terwijl luxere of handgemaakte varianten kunnen oplopen tot €250 per m2 of zelfs meer. Daar komen ook nog de installatiekosten bij, evenals kosten voor lijm, voegmiddel, ontkoppelingsmatten en andere systeemoplossingen, afhankelijk van de situatie.
 • Hoe dik moet een tegel zijn?
  De dikte van een tegel hangt af van het beoogde gebruik. Vloertegels zijn over het algemeen dikker dan wandtegels. Voor vloeren, waar tegels meer belasting moeten kunnen dragen, wordt vaak een dikte van 10-12 mm aangeraden. Wandtegels zijn vaak lichter en dunner, met een dikte van 6-8 mm. Echter, er zijn ook specialistische tegels die afwijken van deze standaard diktes, afhankelijk van hun ontwerp en toepassing.

Transformeer je ruimte vandaag nog!

Een thuis is veel meer dan alleen maar vier muren en een dak; het is een directe weerspiegeling van wie je bent, je stijl, je waarden en je aspiraties. En terwijl meubels, verf en accessoires allemaal belangrijk zijn bij het bepalen van je interieur, spelen tegels een cruciale rol die vaak over het hoofd wordt gezien. Ambachtelijke tegels kunnen fungeren als het canvas waarop jouw designvisie tot leven komt.

 1. Investeer in Kwaliteit: Net als een kunstwerk dat decennia, zo niet eeuwen meegaat, hebben ambachtelijke tegels de potentie om je ruimte te transformeren en tegelijkertijd de tand des tijds te doorstaan. Ze zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook duurzaam en praktisch.
 2. Geef je ruimte persoonlijkheid: In een wereld van massaproductie en voorgefabriceerde interieurs, kan het moeilijk zijn om een ruimte te vinden die echt als de jouwe aanvoelt. Handgemaakte tegels met hun unieke patronen, texturen en kleuren bieden de mogelijkheid om je huis echt persoonlijk en onderscheidend te maken.
 3. Voeg waarde toe: Niet alleen voegen ambachtelijke tegels esthetische waarde toe aan je woning, ze kunnen ook de marktwaarde verhogen. Toekomstige kopers waarderen vaak de kwaliteit en het vakmanschap dat in dergelijke details gaat.
 4. Maak een statement: Laat je ruimte spreken! Of je nu kiest voor een opvallend patroon in je badkamer, een gedurfd kleurenpalet in je keuken, of een subtiele, klassieke look in je woonkamer; ambachtelijke tegels bieden eindeloze mogelijkheden om je interieur te laten stralen.

De volgende stap

Het kiezen van de juiste tegels voor je woning is een combinatie van esthetiek, functionaliteit en investering in de toekomst. En zoals bij elke belangrijke beslissing, komt de transformatie met een proces.

 1. Oriëntatie: Voordat je een definitieve keuze maakt, is het essentieel om verschillende ontwerpen en materialen te verkennen. Bezoek onze showroom of blader door onze online catalogus om een gevoel te krijgen voor wat mogelijk is en welke tegels je interieurvisie het best ondersteunen.
 2. Persoonlijk Advies: Onze experts staan klaar om je te begeleiden bij het kiezen van de juiste tegels voor je ruimte. Of je nu vragen hebt over materialen, kleuren, patronen of installatie, wij zijn er om je te helpen.
 3. Monster Tegels: Overweeg om enkele monster tegels te bestellen. Dit stelt je in staat om te zien en voelen hoe ze er in je specifieke ruimte uitzien, voordat je een grotere bestelling plaatst.
 4. Offerte: Zodra je een idee hebt van wat je wilt, kun je een gedetailleerde offerte aanvragen. Dit geeft je een duidelijk beeld van de kosten en wat je kunt verwachten.
 5. Implementatie: Na het maken van je keuze, is het tijd voor de installatie. Onze vakmensen zorgen voor een naadloze en professionele plaatsing, waardoor je interieur tot leven komt.
 6. Nazorg en onderhoud: We laten je niet in de steek na de installatie. Ons team staat klaar met advies over het onderhouden van je prachtige nieuwe tegels, zodat ze er jarenlang op hun best uit blijven zien.

De reis naar het transformeren van je ruimte met ambachtelijke tegels is er een van ontdekking, passie en vakmanschap. Begin nu aan deze reis en vraag een offerte aan! Laat ons je helpen bij het realiseren van je droominterieur.

Tom Rottiers

https://tomrottiers.be/wp-content/uploads/2021/06/img-floater-7.png
tom rottiers profiel foto vloer werken v4.1
Tom Rottiers is uw betrouwbare vakman voor alle chape, vloer- en tegelwerken.
Chape, Vloer en Tegelwerken